Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви кои министри е избрал

...
Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви кои министри е избрал
Коментари Харесай

Ето министрите в служебния кабинет на Димитър Главчев

Посоченият за длъжностен министър председател Димитър Главчев обяви кои министри е избрал за служебния кабинет, а водачът на ПП-ДБ Кирил Петков назова състава на държавното управление " безочливост и засегнатост ". Малко по-късно представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата на " Дондуков " 2.

За първи път президентът Румен Радев организира оповестяването на състава с консултациите с парламентарно показаните партии в 49-ото Народно заседание.

Провеждаме днешните съвещания в осъществяване на новите редакции в Конституцията. За първи път върша съвещания с всички партии по едно и също време и поради Конституцията, и поради отговорността, разяснява Радев при започване на срещата.

" Обществото чака час по-скоро изясненост за служебното държавно управление и датата за изборите. Затова и организирам консултациите в наличието на предлаганият от мен претендент за длъжностен министър председател Димитър Главчев, с цел да може да се извърши едно от изискванията. А точно - Народното събрание, посредством тези съвещания, да е част от процеса по сформиране на служебно държавно управление, за което ще би трябвало да носи надлежно и отговорност. В този смисъл е изцяло естествено да получите още на този стадий информация персонално от господин Главчев, а не от медиите ", изясни президентът.

Той означи, че Българска социалистическа партия не участват на консултациите. " Заявките за опозиционност не значат липса на отговорност ", акцентира президентът. 

Радев благодари на Главчев, че афишира състава на кабинета един ден по-рано, и беше безапелационен, че не се е месил в избора на служебни министри.

" Стремял съм се в кабинета да попаднат специалисти, да има последователност и да е политически уравновесен. Основната задача на служебното държавно управление ще бъде да подсигурява почтени избори. Това обаче не значи, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван ", съобщи и Главчев, представяйки състава на служебното държавно управление:

Людмила Петкова - длъжностен финансов министър;

Калин Стоянов - длъжностен вътрешен министър;

Виолета Коритарова - длъжностен районен министър;

Ивайло Иванов - длъжностен обществен министър;

Атанас Запрянов - длъжностен боен министър;

Ивайло Ценов - длъжностен министър на външните работи;

Мария Павлова - длъжностен правосъден министър;

Галин Цоков - длъжностен министър на образованието;

Галя Кондева - длъжностен здравен министър;

Найден Тодоров - длъжностен министър на културата;

Петър Димитров - длъжностен министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - длъжностен министър на земеделието;

Георги Гвоздейков - длъжностен министър на превоза и съобщенията;

Петко Николов - длъжностен министър на стопанската система и индустрията;

Росен Карадимов - длъжностен министър на иновациите;

Владимир Малинов - длъжностен министър на енергетиката;

Валентин Мундров - длъжностен министър на електронното управление;

Евтим Милошев - длъжностен министър на туризма;

Георги Глушков - длъжностен министър на спорта.

 

 

След представянето на министрите думата взе водачът на ПП-ДБ Кирил Петков, който съобщи, че показаният състав на служебния кабинет е " безочливост и засегнатост ".

" Един длъжностен кабинет има цел да реализира безпристрастни избори, където купеният избор да бъде стеснен оптимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и засегнатост в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма лично мнение. Изборът на този вътрешен министър демонстрира безспорна безочливост ", акцентира Петков и означи, че в случай че Георги Гвоздейков одобри поста на транспортен министър, ще бъде изключен от Политическа партия.

" Мундров е министърът, който беше сменен в последния миг и който в никакъв случай не беше дискутиран, тъй че да бъде признат. Това демонстрира блестящо политическо оцветяване по най-лошия метод. Двамата министри, от които ще зависят самостоятелните избори, са отговорност на ГЕРБ. Може да имаме единствено хартиена бюлетина и платен избор в огромен мащаб. Ние сме взривени от това предложение ", продължи Петков и означи, че предложената за длъжностен правосъден министър Мария Павлова е заместител на Борислав Сарафов, който е " въплъщение на превзетата страна ".

Ден по-рано - по време на срещата с управлението на ЦИК, президентът съобщи, че Главчев ще бъде подготвен със състава на държавното управление до края на деня, и по тази причина кани и него на срещата с партиите.

Радев връчи досието предходната събота, а Главчев имаше период до на следващия ден, с цел да подбере равноотдалечени, по думите му, специалисти за служебни министри.

За първи път президентът ще организира по едно и също време с това и съвещания с парламентарно показаните партии в 49-то Народно заседание от 9:30 часа, както повеляват последните конституционни промени.

Днес се чака да узнаем и по кое време президентът ще насрочи изборите и дали те ще бъдат 2 в 1, каквато позиция отбрани той през вчерашния ден на срещата с ЦИК. От комисията обясниха, че са в положение да провеждат едновременното осъществяване на народен избор за парламент и на европейски избори.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР